Elfogják a Viszkist

1999 októberben elfogták az évtized bankrablóját, Amburs Attilát. Mintegy száz rendőr és kommandós vett részt az akcióban. A Viszkist – ahogy a közvélemény ismeri – egy zuglói négyemeletes lakóház második emeleti lakásában találták  meg, amelyet fél éve bérelt.
Ambrus Attila 1993 és 1999 között 27 pénzintézetet rabolt ki, és ezzel mintegy 142 millió forintot zsákmányolt. Összesen 11 OTP-t, 6 postát, 4 utazási irodát és 6 takarékszövetkezetet rámolt ki. Volt olyan pénzintézet,
amit többször is felkeresett; ilyen volt a budakeszi OTP és a Ráday utcai takarékszövetkezet. Gyakran
előfordult, hogy különböző ajándékokat, virágot, üzeneteket, egy ízben pedig egy kalapot hagyott hátra a tett színhelyén. Máskor egy üres borosüvegeket tartalmazó postai csomagban levelet is mellékelt Pintér Sándor országos rendőrfőkapitánynak, későbbi belügyminiszternek.

2.jpgAz első alaklommal, januárban kapták el, azonban júliusban megszökött a BRFK Gyorskocsi utcai börtönéből. A sétálóketrecéből felmászott kihallgatóinak üres irodájába, ahonnan telefonzsinórokon ereszkedett le az utcára.
Később Soroksáron, Vecsésen és az Üllői úton ismét rabolt, ám az utóbbi bankban elhagyta a Matávkártyáját.
És ez lett a veszte. Ezen keresztül tartotta a kapcsolatot ugyanis a bújtatójával, K. Domokossal, akit a rendőrök követtek, majd elmondták neki, hogy ismerik a rejtekhely címét. Ekkor a férfi elsírta magát, és elárulta, hogy a Viszkis két kopogtatásra nyit ajtót. Ezek után a zuglói búvóhelyen a kommandósok kétszer kopogtak,
 Ambrus pedig ajtót nyitott. Az akció szervezettségét mutatja, hogy a BRFK-n már délután tudták Ambrus tartózkodási helyét, és az elfogás megkezdése előtt Budapestet fő útvonalait is lezárták, a Viszkis lakásának kulcsát pedig a ház gondnokától korábban megszerezték.

A Viszkis büntetéséről, ítéletéről és arról, hogy mennyi esélye van Ambrusnak arra, hogy 2012-ben azaz már jövőre szabaduljon kiderült a Best of  1999 kiadványból.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
Impresszum